Latawce monitorują Pekin

4 września 2013, 12:04

Dwoje studentów postanowiło połączyć tradycję z nowoczesnością i umożliwić mieszkańcom Pekinu samodzielne monitorowanie stanu powietrza. Smog to poważny problem dla 20-milionowego miasta, tym bardziej, że brak jest oficjalnych bieżących informacji na jego temat.



Umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia układ odpornościowy

18 grudnia 2013, 10:36

Umiarkowane spożycie alkoholu, np. 1 lampka wina dziennie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w zwalczaniu infekcji.


Nagroda za uratowanie zagrożonego walenia

19 marca 2014, 10:32

Biuro Rybołówstwa Jeziora Poyang Hu oferuje nagrodę dla ludzi, którzy pomogą uratować bezpłetwe morświny z rzeki Jangcy (Neophocaena asiaeorientalis asiaeorientalis).


Słodzik ze słomy

25 czerwca 2014, 13:35

Naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowali metodę pozyskiwania erytrytu; wykorzystują do tego słomę pszeniczną oraz grzyby Trichoderma reesei. Erytryt, słodzik, który naturalnie występuje w wodorostach i porostach, jest używany w Azji, zyskuje też coraz większą popularność w USA i Europie.


Znaleziono twarde dowody na istnienie telegonii

2 października 2014, 06:37

Udokumentowano nową formę niegenowego dziedziczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) wykazali, że u muszek owocowych potomstwo może przypominać pierwszego partnera matki.


Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?

12 stycznia 2015, 11:32

Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.


Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz

21 kwietnia 2015, 11:21

Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.


Mydła antybakteryjne są nieskuteczne

16 września 2015, 11:05

Antybakteryjne mydła są nie tylko szkodliwe dla otoczenia, ale - jak się okazuje - nie zabijają mikroorganizmów skuteczniej niż zwykłe mydła. Nie spełniają więc swojej roli. Najczęściej stosowanym środkiem w mydłach antybakteryjnych jest triklosan. Związek ten jest podejrzewany o wywoływanie u bakterii antybiotykooporności oraz o powodowanie problemów hormonalnych u zwierząt i ludzi


Sam ruch nie wystarczy do utraty wagi

1 lutego 2016, 13:37

Organizm może się przystosowywać do wyższego poziomu aktywności fizycznej, dlatego ruszając się bardzo dużo, niekoniecznie spalamy więcej kalorii od osób ruszających się w stopniu umiarkowanym - twierdzą naukowcy z City University of New York (CUNY).


Pszczoły zbierają wiele pestycydów z pyłkiem roślin nieuprawnych

31 maja 2016, 11:17

Nawet na obszarach zdominowanych przez kukurydzę i soję znakomitą większość pyłku pszczoły zbierają z roślin innych niż uprawne. Niestety, pyłek jest zanieczyszczony wieloma różnymi pestycydami.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy